Sänk sjuksköterskornas löner NU!

I kölvattnet av Kalla Faktas granskning av organiserad brottslighet funderar vi över om Nicke Nordmark kommer delta i Let’s Dance under de kommande säsongerna.
Jonas skryter om sitt nya, vältempererade hus och Mats firar internationella sjuksköterskedagen genom att såga Vårdförbundet.
Vi avslutar med att promota vårt nya segment och Jonas skapar dålig stämning genom att kräva lägre lön för sjuksköterskor.

Girig sjuksköterska

Och här hittar ni vårt nya segment – En Podd Om En Podd:

2 kommentarer

 1. Sjukt märkligt att ni tror att det är fackförbund som sätter löner i olika professioner. Vem sätter era löner tror ni själva?

  1. Hrj anasoux,
   Först av allt – vi förenklar en hel del. Ibland för att vi är lata, ibland för att vi inte anser att en djupare diskussion skapar mervärde för lyssnaren. Och ibland för att vi är korkade.

   Jag kan inte tala för Jonas, men jag vet att min egen lönesättning är en flerstegsraket där en del är de återkommande samtalen där framförhandling av nya avtal som reglerar löner och arbetsförhållanden sker. Vilket sker mellan arbetsgivarens representant och arbetarens representant – fackförbundet.
   Jag är själv lönesättande chef i offentlig sektor (där de flesta sjuksköterskor är anställda) och i åtminstone vår process finns de olika fackföreningarna med.

   Vad gäller just Vårdförbundet så färgas jag av vad jag hör från min hustru och hennes kolleger – alla medlemmar i Vårdförbundet.
   Bl.a. pratas det fortfarande om den, i mångas ögon, misslyckade strejken 2008 där strejkkassorna tömdes för 0,5%.

   Sedan har vi 24000-kronorsrörelsen (25000 nu va?), startad och organiserad av sjuksköterskestudenter. Vårdförbundet stödjer förvisso studenternas krav men duckar samtidigt rejält genom att peka på kollektivavtalets paragraf om individuell lönesättning. Dvs att det är upp till varje enskild att fatta beslut om vilken lön han eller hon accepterar. So much för kampen om lägstalöner.

   Jag fattar att det jag säger i podden och skriver här kan uppfattas som ett påhopp på din arbetsgivare. Men till skillnad från många av de anti-fackliga påhopp som jag misstänker kommer med jämna mellanrum så handlar inte detta om att fackförbund per definition är usla, utan att jag tycker att Vårdförbundet misslyckas med en viktig del av sitt uppdrag.

   /Mats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s